viernes, 11 de abril de 2014

Conservando os cogomelos (II)

Na entrada anterior do blog recollía as primeiras formas de conservar os nosos cogomelos unha vez que voltábamos de recollelos. Nesta segunda parte remataremos cos métodos de conserva de cogomelos frescos e pasaremos a adicar tres entradas diarias ao diferentes tipos de cogomelos dos nosos montes e fragas.

Salmoira

Preparáse un líquido de salmoira con 300 g de sal por litro de auga. Nunha pota poñemos tres partes de auga e unha de vinagre, cando ferva engadimos os cogomelos e escaldamos durante 3 minutos. Escorrer e deixar arrefriar. Poñemos os cogomelos en frascos de peche hermético e reenchemos o frasco con líquido de salmoira. Deste xeito os cogomelos pódense conservar moitos meses. Para consumilos que hai que somerxelos en auga durante unhas horas e despos cociñalos. É un método que vai moi ben para níscaros e tricolomas.

Conserva natural

As conservas naturais poden dar lugar a que un cogomelo comestible pase a ser mortal debido á toxina botulínica. Para que non haxa problema coa conserva, debemos situar a acidez da conserva por debaixo dun pH de 4.5 mediante acidulantes naturais ou químicos. Na casa, podemos empregar o vinagre como acidulante.
Preparación dos cogomelos:
Poñemos a ferver a partes iguais auga e vinagre e engadimos en frío:

  • 2 allos pelados.
  • 2 anacos de cebola.
  • 10 grans de pementa negra.
  • 1 folla de loureiro.
  • 1 ramiña de tomiño.
  • 1 ramiña de romeu.
  • sal.
Cando esté fervendo engadímoslle os cogomelos en anacos e deixámolos ferver entre 7 e 10 minutos.
Preparación da conserva:
  • Conserva en aceite: enchemos un bote de cristal hermético cos cogomelos escorridos e fríos, obtidos no proceso anterior, e enchemos con aceite. Péchase herméticamente.
  • Conserva en vinagre: o líquido que temos na pota, fervémolo cinco minutos máis e deixámolo arrefriar coa tapa posta. Enchemos un bote de cristal limpo cos cogomelos e reenchemos con este líquido. Ao final engadimos un dedo de aceite e péchase herméticamente.


Cogomelízate!

No hay comentarios:

Publicar un comentario